הדרכת בטיחות לעובדים

הדרכת בטיחות לעובדים היא מרכיב חיוני לשמירה על סביבת עבודה בטוחה, מקצועית ויעילה. מעבר להיותה חובה חוקית, הדרכת בטיחות מקדמת תרבות ארגונית אחראית, מעלה את המודעות לסיכונים ומציידת את העובדים בכלים למניעתם. ענפי עבודה כמו תעשייה, בנייה ולוגיסטיקה זוכים לתועלת רבה מהדרכות המותאמות לצרכים הייחודיים שלהם, תוך הדגשת חשיבות התאמת סביבת העבודה, שימוש נכון בציוד מיגון ועמידה בתקנות בטיחות. הדרכות שוטפות תורמות לא רק לבריאות ולבטיחות העובדים, אלא גם ליעילות וליציבות הארגונית.

הדרכת בטיחות לעובדים באופן שוטף ניתן למצוא מספר ענפים מובילים:

  • ענף הבנייה והשיפוצים.
  •  ענף החקלאות
  • ענף התעשייה והייצור
  • עיסוק בכימיקליים ובחומרים מסוכנים
  • עבודות חשמל
  • עבודות ניקיון ותחזוקה
  • תובלה ושינוע
  • משאות כבדים
בטיחות

מתי חובה לקיים הדרכת בטיחות לעובדים?

הדרכת בטיחות לעובדים היא חובה המוגדרת בחוק ומעוגנת בתקנות ארגון הפיקוח על העבודה (1999). תקנות אלו מטילות על המעסיק את האחריות המלאה להבטחת בטיחות העובדים, הן באתר העבודה והן בכל מיקום אחר שבו מתבצעת העבודה.

החובות המרכזיות של המעסיק כוללות:

  • יצירת סביבת עבודה בטוחה: הקפדה על תנאי עבודה שמפחיתים סיכונים.
  • אספקת ציוד מיגון: מתן ציוד מיגון אישי וסביבתי המתאים לאופי העבודה.
  • הדרכת בטיחות בעבודה: הכשרה שמספקת לעובד את הידע הדרוש על הסיכונים בסביבת העבודה, אמצעים להימנעות מהם, ושיטות עבודה בטוחות.

מתי מתקיימת הדרכת הבטיחות?

  1. עם קליטת העובד: הדרכת בטיחות ראשונית מתקיימת לפני תחילת העבודה בפועל, ומטרתה להבטיח שהעובד מודע לסיכונים ומוכן לביצוע תפקידו בצורה בטוחה.
  2. הדרכות ריענון שנתיות: עובדים מחויבים להשתתף בהדרכות בטיחות שנתיות שנועדו לרענן את הידע ולהתעדכן בשינויים או בתקנות חדשות.

מטרות ההדרכה:

  • זיהוי סיכונים בסביבת העבודה.
  • למידת פעולות מניעה לשמירה על בטיחות.
  • יצירת תרבות עבודה אחראית ובטוחה.

הדרכות אלו חיוניות להבטחת בריאות העובדים ולמניעת תאונות עבודה, תוך שמירה על עמידה בדרישות החוק.

סוגי הדרכות בטיחות בעבודה

הדרכת בטיחות בחשמל

הגברת המודעות ומתן כלים להתמודדות עם סיכוני בטיחות בענף החשמל, שליטה במערכות, ניתוק, לוחות חשמל, הארקה, סקרי סיכונים ואיתור ליקויים, מיגון אישי.

הדרכת בטיחות לעובדי ניקיון

הגברת מודעות ומתן כלים להתמודדות עם סיכונים בהם נתקלים עובדי ניקיון: לבוש ומיגון אישי: סכנת החלקה, סכנת שאיפת חומרים מסוכנים, עבודה בגובה, זירות יתרה בעבודה עם מים בסביבת מתקני חשמל, פינוי פסולת, שימוש בכפפות מגן.

הדרכת בטיחות לעובדי אחזקה

הדרכה בהתאמה אישית בהתאם לסיכונים הקיימים באתר העבודה ובהתאם לפעילות העובד: סיכוני גובה, שימוש ותפעול במכשירים ובכלי אחזקה, זיהוי סיכונים והתראה, הימנעות מעבודות שאינן בתחום הסמכות והמקצועיות, שימוש בציוד מיגון.

הדרכת בטיחות בעבודה עם כימיקלים (חומרים מסוכנים)

נהלים והכשרה לעובדים עם כימיקליים: שימוש בציוד מיגון אישי, מסיכות, ביגוד, הנעלה, סיכוני נתזים, הגנה על מערכת הנשימה, יכרות עם חומרים, סיכוני דליקה ואש.

הדרכת בטיחות בעבודות חקלאות

הדרכה הכוללת מספר רב של תקנות בטיחות מותאמות: סיכוני גובה- סוגי סולמות, במות הרמה, משאות כבדים, רעלנים ומזיקים, עזרה ראשונה.

הדרכת בטיחות לעובדי מעבדה

חומרים מסוכנים, כימיים וביולוגיים. טיפול בחומרים, שימוש בציוד מעבדה, מיכון, מיגון אישי, פרוטוקולים וגיליונות בטיחות, סכנות נידוף חומרים, סיכוני אש.

מה לומדים בהדרכת בטיחות לעובדים?

תוכן הדרכת בטיחות משתנה בהתאם למקום העבודה, סוג העיסוק והסיכונים הפוטנציאליים הקיימים בו. עם זאת, באופן כללי, הדרכות בטיחות עוסקות בנושאים הבאים:

  1. הכרת הסיכונים במקום העבודה: זיהוי ומיפוי הסיכונים הפוטנציאליים, כגון סיכוני חשמל, נפילה מגובה, חשיפה לחומרים מסוכנים ועוד.
  2. אמצעי מניעה והגנה: הכרת אמצעי המניעה וההגנה הקיימים מפני כל סיכון, כגון ציוד מגן אישי, שילוט אזהרה, נהלים בטיחותיים ועוד.
  3. נהלים נכונים להתנהלות בטוחה: הדרכה בנוגע להתנהלות נכונה במקום העבודה, כגון עבודה נכונה עם מכונות, הרמת משאות, התנהגות במצבי חירום ועוד.
  4. חקיקה רלוונטית: סקירת החוקים והתקנות הנוגעים לבטיחות בעבודה.
  5. עזרה ראשונה: הדרכה בסיסית במתן עזרה ראשונה במקרה של תאונה או פגיעה.

לצד הדרכות נושא ייעודיות ומותאמות אישית למקום העבודה ולפעילותו, חברת משא בטוח מספקת קורסים המועברים בידי מדריכים מוסמכים, לצד שירותים נוספים ופתרונות לארגונים, חברות וענפים שונים:

הדרכות בטיחות בעבודה - משא בטוח

קורס עבודה בגובה

קורס נרחב הכולל התייחסות, הנחיות ותקנות לכלל סיכוני גובה בעבודה ומיועד לכל עובד הנדרש לעבודה מעל שני מטרים מגובה פני הקרקע: סוגי סולמות, יציבות ותחזוקה, מנופים ובמות הרמה, עבודה על פיגומים, שימוש ברתמות, קסדה וציוד מיגון, הרמת משאות לגובה.

קורס נאמן בטיחות

קורס להכשרת נאמן בטיחות ארגוני מטעם הארגון. מתן כלים למיפוי סיכונים, כתיבת הנחיות בטיחות, פיקוח על בטיחות בעבודה, פיקוח ומעקב על הכשרות עובדים, כתיבה והעברה של תדריכי בטיחות שוטפים, ניהול מלאי ציוד מיגון מתכלה, הצבת שילוט אזהרה בהתאם לסיכונים.

שירותים נוספים מבית משא בטוח למקומות עבודה וארגונים

שירות ממונה בטיחות

ממונה בטיחות חיצוני במיקור חוץ, למיפוי וניתוח סיכונים בסביבת העבודה, כתיבת תיק בטיחות, ניהול הבטיחות בארגון.

שירותי קצין בטיחות בתעבורה

שירות לחברות אשר מעסיקות צי רכב ונהגים, טיפול ברכבי החברה, טיפול בליקויי בטיחות, הנחלת הדרכות בטיחות בנהיגה וריענוני נהיגה, מעקב אחר GPS נהגים ותפעול נהגי שטח.

כתיבת סקר סיכונים

איתור, מיפוי והערכת סיכונים. התייחסות כתובה לסיכונים בארגון, היקף הסיכון, אמצעי מניעת סיכונים, המלצה על שילוב מערכות מנע, הראה ובקרת סיכונים.

כתיבת נהלי חירום

כתיבת נהלי חירום בזמן אמת, כחלק מתחקיר אירוע או מזיהוי סיכון מידי הדורש טיפול בזמן אמת למניעת נזק ואירועי בטיחות בארגון.

למידע ופרטים צרו קשר

שאלות נפוצות

הדרכת בטיחות היא פעילות הדרכה המועברת לעובדים במקום עבודתם, במטרה להקנות להם ידע ומיומנויות בנוגע לסיכונים פוטנציאליים במקום העבודה, אמצעי המניעה וההגנה מפניהם, וכן נהלים נכונים להתנהלות בטוחה.

 

קיום הדרכות בטיחות הינו חובה חוקית על פי חוקים ותקנות שונים בישראל, ביניהם:

  • חוק ארגון הפיקוח על העבודה, תשנ"ט-1999
  • תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (מסירת מידע והדרכת עובדים), תשנ"ט-1999

חובה זו חלה על כל מעסיק, ללא קשר לגודל או תחום עיסוקו, ועל כל העובדים במקום העבודה, מכל דרגות הוותק והתפקידים.

על פי החוק, יש לקיים הדרכת בטיחות לכל עובד חדש במקום העבודה. בנוסף, יש לקיים הדרכות רענון באופן תקופתי, לפחות אחת לשנה. תדירות הדרכות הרענון עשויה להשתנות בהתאם לתחום העיסוק ולסיכונים הקיימים במקום העבודה.

הדרכות בטיחות יכולות להיות מועברות על ידי ממונה בטיחות מוסמך, מומחה בטיחות מוסמך או גורם מוסמך אחר. חשוב לוודא שהגורם המועבר את ההדרכה בעל הכשרה וניסיון רלוונטיים בתחום הבטיחות.

הדרכת בטיחות היא כלי חיוני לשמירה על סביבת עבודה בטוחה ובריאה. קיום הדרכות בטיחות באופן תקופתי ותוך הקפדה על תוכן מקצועי ואיכותי, יכול לסייע במניעת תאונות עבודה, להציל חיים ולחסוך משאבים כספיים רבים.

התקשרו אלינו דילוג לתוכן