סקר סיכונים בשיטת JSA

הערכת סיכונים בשיטת jsa מספקת גישה חדשנית ואקטיבית לאיתור ומיפוי סיכונים בעבודה, על ידי חיבור בין הידע והניסיון שמביאים עמם בעלי תפקידים מכל שכבות הניהול, התפעול והביצוע, ניתוח דינמי של פעולות פרטניות ובניית מסמך פעולה ממוקד לשיפור הבטיחות.

מהי שיטת JSA (Job Safety Analysis)

הערכת סיכונים בשיטת jsa היא למעשה ביצוע סקר סיכונים ממוקד פעולה הבוחן את אחת מן הפעולות המתבצעות בארגון על ידי עובד, באמצעות צוות בוחנים משולב הכולל את העובד עצמו (אחד העובדים העוסקים בפעולה הנבחנת באופן יום יומי), ממונה/מנהל עבודה ישיר, מומחה בטיחות ארגוני וגורם חיצוני מוסמך בתחום בטיחות בעבודה חיצוני, לסיעור מוחות המתבצע באמצעות דינמיקה קבוצתית שמטרתה: איתור, מיפוי והבנת הסיכונים הכרוכים בביצוע הפעולה, וקביעת המלצות להפחתה ולמניעת הסיכונים הללו. סקר סיכונים JSA אשר מתבצע בשיטה זו, מהווה מודל ליישום לקו הייצור/העבודה כולו, ועשוי להוביל למסקנות ולהמלצות בטיחות ברמה הארגונית הכוללת.

JSA

יתרונות השימוש בשיטת JSA

הערכת סיכונים בשיטת JSA מיושמת במגוון ארגונים ותעשיות בעולם ובישראל, ומציגה יעילות מוכחת והפחתה ניכרת בתאונות העבודה, בזכות מספר יתרונות בולטים:

  • השיטה מעמידה את העובד ובטיחותו במרכז, גורמת להעצמת העובד, רותמת אותו ומביאה לשיתוף פעולה מצד העובד שמונה ובקרב קבוצת השווים- העובדים האמונים על אותה פעולה.
  • סקר סיכונים jsa עוסק במיקרו ולא במאקרו- בחינה פרטנית של פעולה יום יומית, המבוצעת על ידי עובדים רבים, שעצם החזרתיות והיקף הביצוע מגבירים את הסיכוי להתממשות סיכונים.
  • השיטה מחברת בין נקודות מבט אישיות ומקצועיות, ומבטיחה התייחסות לליקוי ולסיכון באופן שיביא בחשבון לצד הבטיחות גם את חוויית היישום והביצוע, רמת הקושי שבשמירה על הנחיות מיגון ובטיחות, צרכי המערכת, יעילות ותקציב ושיקולים נוספים.
  • הדינמיקה הקבוצתית מולידה גישה יצירתית, נכונות ופתרונות מתקדמים ויעילים למגוון סיכונים.
  • באמצעות התהליך עשויים לעלות גם מסקנות ואיתור כשלים הנוגעים לתהליך הייצור, ליעילות העבודה ואחרים, שיסייעו בשיפור הפרודוקטיביות, האפקטיביות ואיכות התוצרים.
  • שילוב הערכת סיכונים בשיטת JSA בתפיסת בטיחות ארגונית רחבה יותר, ויישום מסקנות ההליך, מוכרים ועומדים בתקני בטיחות מחמירים בישראל ובעולם.
  • מעסיקים הנוהגים גישה יזומה למניעת תאונות עבודה ולהגברת הבטיחות מביאים לצמצום אירועי תאונות עבודה ופגיעה, חוסכים בעלויות יקרות שעשויות להיגרם בשל צווי עצירת עבודה וסגירה, תביעות נזיקין, ימי מחלה של עובדים, ומגנים על עצמם למקרה של אישום פלילי או אזרחי.

למי מיועדת שיטת JSA?

ניהול סקר סיכונים בשיטת JSA מתאים למגוון תעשיות וארגונים המקיימים פעילות הכרוכה בסיכונים, דוגמת: תעשיות ייצור ומפעלים, חקלאות, ענף הבנייה, ענף ההובלות, השינוע וההסעות, מתחמי לוגיסטיקה, אחסון והפצה, תעשיות המצריכות עבודה עם חומרים מסוכנים ועוד. השיטה מתאימה לארגונים בהם מתקיימות פעולות יום יומיות הכרוכות בסיכון, על ידי צוותי עובדים בהיקפים קטנים או גדולים, ולארגונים חדשים המעוניינים במיפוי וניתוח הסיכונים בטרם יעמדו למבחן התוצאה.

דוגמא ליישום שיטת JSA

ארגון העוסק בגידול ושיווק של תוצרת חקלאית, האמון על עשרות מרחבים חקלאיים ברחבי הארץ ומעסיק מאות עובדים, בחר בביצוע סקר סיכונים בשיטת JSA, תוך התמקדות בסדר היום והפעולות של עובד אחד, החל מהגעתו למתחם, התארגנות, לבוש ושימוש בציוד מיגון אישי, וכלה במעבר שלו בין אזורים בשטח, ביצוע פעולות העמסה ופריקה, הפעלת קוטפת ועמידה על במות הרמה ופעולות נוספות.

בין מסקנות הצוות הבוחן בשיתוף העובד:

מידע דינמי הנוגע לשינויים בשטח אינו מגיע לעובד בזמן אמת, מה שעשוי לגרום לעבודה שלא על פי תקנות בטיחות מוגדרות לזמן ממושך. הנגישות לציוד דורשת מן העובד מאמץ, חזרה למחסן לוגיסטי מרוחק, מה שגורם לו לעשות שימוש לעתים בציוד שאינו מתאים. קסדת המיגון לעבודה בגובה אינה מותאמת לתנאי האקלים, וקיים שוני בין צרכי העובדים בחממות, בשטחים פתוחים, בשדות הצפוניים או הדרומיים. המרחק בין העובדים והרעש שמחוללים כלי עבודה בשטח מונעים התראה וקריאה לעזרה במהירות במקרה של נפילה או פגיעה. אלו, לצד מסקנות נוספות, הולידו סדרת הנחיות פשוטות לביצוע, שדרוג של אמצעי המיגון והנגשה של ציוד, וסייעו בהפחתה של עשרות תאונות עבודה בארגון מדי שנה.

שלבי ביצוע - הערכת סיכונים בשיטת JSA

  1. בחירת הליך/משימה שגרתית או חדשה לצרכי בחינה וניתוח.
  2. בחינת יעדים והנחיות, כלים לביצוע, סביבת עבודה וציוד מיגון
  3. תצפית בעבודת העובד לאורך מספר מחזורי ביצוע.
  4. חלוקת העבודה לשלבים וזיהוי סדר פעולות.
  5. איתור ומיפוי סיכונים פוטנציאליים ושיוכם לכל שלב בנפרד.
  6. התכנסות, סיעור מוחות ודיון: נחיצות הפעולה והאפקטיביות אל מול הסיכון, חלופות לביצוע, יעילות אמצעי המיגון, נכונות העובדים לשיתוף פעולה.
  7. קביעת מסקנות והמלצות.
  8. יצירת מסמך מפורט הכולל ממצאים, מסקנות והמלצות ליישום.
  9. בקרה ובחינה חוזרת בתקופת זמן שהוגדרה מראש.

חברת משא בטוח מביאה לארגונים ולמפעלים את מיטב השיטות החדשניות לניהול הבטיחות בעבודה, ומעמידה לרשותם צוות בוחנים מקצועי לניהול סקרי סיכונים מתקדמים בשיטת JSA ובשיטות נוספות, בהתאמה אישית.

התקשרו אלינו דילוג לתוכן